Geleneksel Havlu mu Peştamal Havlu mu?

Geleneksel Havlu mu Peştamal Havlu mu?

Sıcacık bir duş sonrası, spor aktivitesi sonrası ya da plajda… Havlu kullanımı, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Üzerine bir de son yıllarda eklenen farklı çeşitler olunca, “hangisini almalı?” diye bir durup düşündüğünüz olmuştur. Öyle ya bir yanda Osmanlı’nın hamam geleneğinden günümüze gelen peştamal havlu, diğer yandaysa hepimizin evlerinde bulunan geleneksel havlular. Biz, her iki havlu çeşidini de sizin için masaya yatırdık ve artılarıyla eksilerini bu yazımızda derledik. Öyleyse hazırsanız, önce “peştamal nedir?” ve “peştamal tarihçesi bize neler anlatıyor?” buna bir göz atalım.

Peştamal Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Geleneksel Havlu mu Peştamal Havlu mu? Geleneksel Havlu, Peştamal Havlu, Peştemal Havlu

Peştamal, genel olarak hamamlarda karşımıza çıkan ve dikişsiz yapılarıyla bilinen bir havlu olarak tanımlanıyor. Peştamal kelimesinin kökeni ise dilimize Farsça’dan geliyor. Osmanlı’da daha çok hamamlarda kullanılan peştamal, saraylardaki hizmet sınıfında da karşımıza çıkıyor. Bugün ise pek çok yerde bu dokuma havlulardan bulmak mümkün. Bu noktada “peştamal nasıl kullanılır?” sorusu akıllara gelirken; genel olarak peştamal havlu çeşitlerine de bakmak gerekiyor. Buna göre;

gibi farklı türleriyle bilinen bu havlu çeşidi, görüldüğü gibi farklı ihtiyaçlara hizmet eden bir kullanıma sahip olmasıyla biliniyor.

Bunu da okumak isteyebilirsiniz;Türk Havlusu Nedir, Neden Çok Tercih Ediliyor?

Geleneksel Havlu ile Peştamalın Farkı Nedir?

Geleneksel Havlu mu Peştamal Havlu mu? Geleneksel Havlu, Peştamal Havlu, Peştemal Havlu

Son yıllarda peştamal havluların adını sıkça duymaya başlamış olsak da biliyoruz ki geleneksel havlular hala evlerimizin vazgeçilmezi. Bunda elbette ki yüzde yüz pamuktan üretilen yapıları, her çeşit renk ve desende tasarlanabilmeleri ve yumuşak dokularının etkili olduğu söylenebilir. Genel olarak peştamal havludan farklarını ise şöyle sıralayabiliriz;

  • Farklı kullanım alanlarına yönelik olarak kalınlıkları değişebilmektedir. Örneğin, geleneksel havlular plajda kullanım için daha kısa ipliklerden üretilirken; banyoda kullanım için daha uzun ve yumuşak ipliklerden üretilmektedir.
  • Peştamal havlulara göre daha yüksek emiciliğe sahiptir. Bu da hızlı kurulanma sağlar.
  • Ayrıca yüksek emicilik, geleneksel havluların daha geç kurumalarına neden olabilmektedir. Peştamal havlular ise daha hızlı kuruma sağlar.
  • Renk ve desenler, geleneksel havlularda daha çeşitlidir. Peştamalın ise kendine has renk ve desenleri bulunmaktadır.
  • Geleneksel havlular daha kalın yapılı ve ağır havlulardır. Peştamallar ise ince ve hafif yapıları ile çok daha kolay taşınabilmektedir.

Hangisini Tercih Etmeli?

Aslında bu sorunun cevabını yukarıda açıkladık. Ancak yine de konu ile ilgili önerilere açıksanız, öncelikle ihtiyaç ve kullanım alanlarınızı göz önünde bulundurarak karar vermeniz gerektiğini belirtelim. Mesela, mini bir tatile çıkacaksanız ve bir plaj havlusuna ihtiyacınız varsa, tercihinizi peştamallardan yana kullanabilirsiniz. Peştamal özellikleri bakımından çok daha ince ve hızlı kuruyan bir yapıya sahip olması sebebiyle, plajda kullanım için oldukça kullanışlı bir tercih olacaktır.

Diğer taraftan bornoz seçimi için yüksek emiciliğe sahip, hızlı kurulanma sağlayan yumuşak bir havlu tercih edecekseniz, geleneksel havlular ideal bir seçim olabilir. Bazen yaz aylarında banyo sonrası terletmeyen, hafif bir bornoz arayışında olabiliyoruz. Bunun için yazın kullanıma uygun peştamal bornozlar, hafiflikleri ile oldukça rahat hissettiren ürünler arasında yer alacaktır. Özetle her iki havlu çeşidinin de belirli ihtiyaçlara hizmet ettiğini göz önünde bulundurarak seçiminizi buna göre yapmanız doğru bir tercih olacaktır.

Birbirinden Farklı Havlu Çeşitleri Duka Grup Tekstilde!

Duka Grup Tekstil olarak, ihtiyaçlarınızı gözetiyor ve ürünlerimizi titizlikle tasarlıyoruz. Geleneksel havlu çeşitlerinden tutun da otantik desenlerdeki peştamal havlulara kadar pek çok ürünü keşfetmek ve satın almak için hemen bizimle iletişime geçin. İşletmeniz için en doğru tercihi yapmış olmanın keyfini sürün.