Peştamal Ne Demek? Peştamal Bornoz Nasıldır?

Peştamal Ne Demek? Peştamal Bornoz Nasıldır?

Osmanlı geleneği olarak bilinen peştemaller, günümüzde de sıkça kullanılan bir havlu alternatifi. Farklı çeşit ve desenlerde üretilebilen bu havlu çeşidine sizce neden bu isim verilmiş olabilir? Peki, size peştamal bornoz çeşitlerini sorsak? Peştamal dosyasını masaya yatırdığımız bu yazımızda, bu havlu çeşidine dair tüm bilinmeyenleri açıklıyor olacağız. Öyleyse arkanıza yaslanın ve peştamallara hayatınızda yer açmaya hazır olun!

Peştamal Ne Demek?

Peştamal Ne Demek? Peştamal Bornoz Nasıldır? erkek peştamal bornoz. peştamal bornoz kadın. kapşonlu peştamal bornoz

Öncelikle peştamalın kelime anlamıyla başlayalım. Bu kelime her ne kadar halk arasında “peştemal” olarak adlandırılsa da Türk Dil Kurumu (TDK)’na göre “peştamal” olarak kabul ediliyor. Farsça kökenli bir kelime olan peştamal, yine TDK’da çeşitli anlamlara sahip. İlk anlamı, “hamamda örtünmek için kullanılan ince dokuma.” İkinci anlamı; “iş yaparken bele bağlanan uzun, geniş dokuma.” Üçüncü anlamı ise “başa ve omuzlara örtülen dokuma.” olarak karşımıza çıkıyor.

Tüm bu anlamlara baktığımızdaysa peştamalın, farklı kullanım alanlarına sahip olduğunu görüyoruz. Buna göre hamamda havlu olarak kullanılabilen peştamallar, peşkir olarak bilinen el havlusu olarak da kullanılıyor. Ayıca peştamallar kimi yörelerde ise baş örtüsü şeklinde bir kullanıma sahip. Ve onlardan en sık karşımıza çıkanı; elbette ki “Karadeniz Peştamal” oluyor.

Bunu da okumak isteyebilirsiniz; “Geleneksel Havlu mu Peştamal Havlu mu?”.

Karadeniz Peştamal Nedir?

Halk arasında Trabzon peştamal olarak da bilinen Karadeniz peştemali, yöre kadınlarının başlarına bağladıkları bir başörtüsü olarak bilinmektedir. Büyüklüğü 120x200 cm. olan bu peştamallar, lacivert ya da kırmızı tonlarıyla göze çarpar. Genelde kareli ya da çizgili formlarda karşımıza çıkan bu Karadeniz peştamallar, bekar kadınlarda canlı renkteki tonlarıyla dikkat çeker. Evli ve yaşlı kadınlarda ise daha mat tonların kullanımı görülmektedir.

Peştamal Bornoz Nedir?

Peştamal Ne Demek? Peştamal Bornoz Nasıldır? erkek peştamal bornoz. peştamal bornoz kadın. kapşonlu peştamal bornoz

Normal bornozlara iyi bir alternatif olan peştamal bornoz çeşitleri, özellikle sahip olduğu yapısı nedeniyle oldukça sık tercih edilen modeller arasında yer alıyor. Pamuk dokuma havlulara nazaran çok daha ince ve hafif yapıda olan bu bornozlar, özellikle seyahatlerde tercih ediliyor. Öte yandan peştamal bornoz kullananlar, ürünün terletmemesi ve suyu hızlıca emmesi özelliklerinden son derece memnunlar. Bu nedenle yaz aylarında peştamal bornoz plajda da sıkça tercih ediliyor. Peki, peştamal bornozu herkes kullanabilir mi?

Peştamal Bornoz Çeşitleri Nelerdir?

Peştamal Ne Demek? Peştamal Bornoz Nasıldır? erkek peştamal bornoz. peştamal bornoz kadın. kapşonlu peştamal bornoz

Öncelikle bu bornoz çeşidini herkesin kullanabileceğini söyleyelim. Bu nedenle kategorileri incelerken erkek peştamal bornoz” ya da “peştamal bornoz kadın” çeşitlerine rastlayabilirsiniz. Bunun dışında “kapşonlu peştamal bornoz” çeşitlerinin de kategoriler arasında yer alabildiğini belirtelim. Siz de ilgili bu kategorileri inceleyerek, ihtiyacınıza yönelik peştamal bornoz seti ve çok daha fazlasına sahip olabilirsiniz.

Peştamal Bornoz Toptan Satın Alınabilir mi?

Bir işletme sahibiyseniz, evet! Bunun için Duka Grup Tekstil olarak, sizler için en iyisini üretmeye devam ediyoruz. Farklı çeşit ve desenlerde, kimyasal kullanmadan ürettiğimiz peştamallara sahip olabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken bizimle iletişime geçerek, peştamal toptan satın alımı yapmak istediğinizi belirtmek. İşte bu kadar kolay!