Uyku Müziği Nedir? Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Uyku Müziği Nedir? Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Rahat ve deliksiz bir uyku uyuyamamak günümüzün neredeyse tamamını verimsiz geçirmemize neden olabiliyor. Üstelik yorgun ve bitkin hissetmemiz de cabası. Uykusuzluk için önerilen pek çok yöntem de var elbette ki. Uyku getiren bitki çaylarının yanı sıra, uyku öncesi müzik dinleme gibi aktiviteler bunlardan biri. Özellikle de uyku müziği en çok tartışılan konular arasında.

Çünkü uyku öncesi müzik dinlemek kimileri için gerçekten işe yarayan bir yöntem olarak gösterilirken; kimisi ise müzik ile uyumanın bir etkisi olmadığını dile getiriyor. Peki, konu hakkında yapılan araştırmalar bize ne söylüyor dersiniz? Gelin uyku müziği hakkında merak edilenlere birlikte bakalım. Ama öncesinde uykuyu kaçırabilen aktivitelere de kısaca bir göz gezdirelim diyoruz.

Uyku Açan Şeyler

Geceleri uykuya dalma problemi çekenlere önerilen uyku müziği hakkında merak edilenleri yanıtlıyoruz.

 “Geceleri düzenli uyku uyuyamıyorum.” diyorsanız, sebebi belki de bu etkenler olabilir;

  • Gece yatmadan evvel uyku açan bitki çayları içmek. Bunlar, arasında özellikle içerisinde bir miktar kafein içeren yeşil çay yer alıyor. Siyah çay içmekten kaçınıyor ve kendinizi akşamları yeşil çay içerken buluyorsanız, uykusuzluğunuzun sebebi bu olabilir.
  • Yine akşamları demli siyah çay tüketmek.
  • Akşam saat 7’den sonra kahve ve türevlerini içmek.
  • Bazı uyku kaçıran ilaçlar.
  • Vücudun biyolojik saatine uymamak.
  • Akşamları mavi ışın yayan bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi cihazlara fazlaca bakmak.
  • Yatılan odanın yeteri kadar loş olmaması.
  • Kronikleşen vücut ağrıları.
  • Rahatsız yastık, yorgan ve yatak üzerinde uyumaya çalışmak.

Yukarıda sıraladığımız liste, uykusuzluğun en temel sebepleri arasında gösteriliyor. Bu maddelerden en az 2 tanesini uyguluyor ve iyi uyuyamamaktan şikayet ediyorsanız, sebebi belki de kendinizde aramalısınız.

Bunu da okumak isteyebilirsiniz; Uyku Getiren Şeyler: 12 Adımda Uykusuzluğa Çare Olacak Öneriler

Uyku Müziği Nedir?

Uyku müziği olarak adlandırılan müzik türleri, yavaş tonlarda genelde de insanların dinlenme evresinde nabız atım sayısına eş düzeydeki metronomlara sahip olan, dinlendirici müziklerdir. Kişilerin uykuya geçiş evresini hızlandırdığı düşünülen bu müziğin, aynı zamanda zihni boşalttığı da söylenmektedir. Peki araştırmalar, bu müzikler için ne söylüyor?

Uyku Müziği İşe Yarıyor mu?

Geceleri uykuya dalma problemi çekenlere önerilen uyku müziği hakkında merak edilenleri yanıtlıyoruz.

Müziğin yüzyıllardır tedavi edici bir etkisi olduğu biliniyor. Peki ama söz konusu uyku olunca gerçekten işe yarıyor mu dersiniz? İşte bu sorunun cevabı için bir grup Çinli bilim insanı, bir araştırma ortaya koyuyor. Farklı ülkelerden insanların katıldığı denekler arasında 18 yaş üzeri üniversite öğrencilerinin yanı sıra daha olgun yaştaki kadın ve erkekler de yer alıyor. Katılımcılara ninniye benzer olan ve temposu dakikada 60-80 vuruşu (ki bu uyku pozisyonunda olan bir insanın nabız atışı ile eş değerdir.) geçmeyen müzikler dinletiliyor. Araştırmanın sonuçları ise benzer çıkıyor.

Öyle ki varılan bulgu, müziğin merkezi sinir sistemi üzerinde kesinlikle etkili olduğu. Özetle müziğin, uykuya geçişte etkili bir uyaran olduğu ve hatta akut ve kronik rahatsızlığı bulunan kişiler üzerinde bile tedavi edici bir etkisi olduğu, uyku kalitesini artırdığı sonucu ortaya çıkıyor.

Öte yandan yapılan bir araştırma daha var ki o da uyku öncesi popüler şarkıların dinletilmesi üzerine. Y kuşağı ve Z kuşağı üzerinde ayrı ayrı yapılan deney, sözlü ve sözsüz popüler müziklerin uykuyu kaçırdığı ve uyku kalitesini ciddi oranda etkilediğini ortaya koyuyor. Bu durumda, metronomu yüksek olan tempolu şarkılar ile popüler müziklerin dinlenmesi, uykuyu olumsuz etkileyen etkiler arasında yer alıyor. 

Hangi Müzikleri Dinlemeli?

Uykusuzluk yediden yetmişe herkesin problemi. Hatta bebeklerin bile. Bebeğinize dinleteceğiniz uyku müziği pedagog önerisiyle seçilmiş olabilir. Bunun dışında bebeklerin anne karnındayken duyduğu seslere benzer birtakım gürültülü ve tekrar eden seslerin de uykuya zemin hazırladığı biliniyor. Yetişkinler özelinde ise verebileceğimiz öneriler şöyle;

  • Uyku müziği su sesi
  • Okyanus sesi
  • Yağmur sesi
  • Yoga ve meditasyon müzikleri

bilinen en etkili uyku müziği türlerinden. Siz de uykusuzluk probleminiz için bu müzik türlerinden birine yönelebilirsiniz. İlk etapta hızlıca etkisini görmeseniz bile, düzenli olarak uyguladığınızda farkı hissedeceksiniz.

Uyku Müziğinize Karar Verdiyseniz Uyku Kalitenizi Zenginleştirecek Yastık ve Yorgan Seçimleri İçin Duka Grup Yanınızda!

Uyku kalitesini etkileyen en önemli etkenlerden biri de yastık ve yorgan seçimleridir. Boyun ağrısına neden olan yastıklar ile geceleri terleten yorganlar kullanmak, uykusuzluğunuza zemin hazırlayabilir. Bu noktada kendinize uygun uyku grubu ürünlerine yönelmeniz doğru olacaktır. Birbirinden farklı uyku grubu ürünlerimizi keşfetmek içinse sizi,  iletişim sayfamıza bekliyoruz.

Dilediğiniz desen ve türde, tamamen talep ve zevkinize özel olarak tasarlayabildiğimiz uyku grubu ürünlerimizi, güvenilir kargo hizmetimizle yurt içi ve yurt dışına gönderim sağlayabiliyoruz. Siz de işletmenizde Duka Grup farkını hissetmek istiyorsanız, gelin tanışalım.