Kapok Yastığı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Kapok Yastığı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Uyku tekstili ürünlerine her geçen gün bir yenileri daha ekleniyor ve gelişen teknoloji devamlı yeni materyallerin öne çıkmasını sağlıyor. Son yılların yeni keşiflerinden biri olan kapok lifinden elde edilen elyafta bunlardan biri. Daha çok yastık çeşitlerinin içerisinde rastladığımız bu elyaf çeşidi, özellikleri dolayısıyla farklı malzemelerin dolgularında da kullanılıyor. Bu yazımızda biz de kapok elyafından üretilen yastıkların özelliklerini ele alacağız. “Kapok nedir?” ve “Kapok elyafının özellikleri nelerdir?” gibi soruların cevaplarını da birlikte yanıtlayacağız. Keyifli okumalar!

Kapok Nedir?

kapok; kapok yastık; kapok elyafı; kapok lifi

Kapok materyalinin ne olduğu ile başlayalım. Kapok, aynı adı taşıyan ağacın meyvelerinde yer alan, ince yapılı ve sarımsı renge sahip bir lif çeşididir. Esnek bir lif olmaması ile pamuktan ayrılan kapok lifi, dokumacılıkta tercih edilmemektedir. Ancak kapok lifinden elde edilen elyaf yastık, yorgan, yatak uyku tulumları gibi ev tekstil ürünlerinde dolgu maddesi olarak görmek mümkündür. Bunun yanında, liflerinden ayıklanan tohumlarından ise yemeklerde ve sabun yapımında kullanılmak üzere bir yağ çıkarıldığı da bilinmektedir. Ayrıca bu bitkinin küspeleri gübre ve hayvan yemi olarak da kullanılabilmektedir.

Kapok Ağacı Hangi Ülkede Yetişir?

Kapok ağacı, genel olarak tropikal iklimlerin yer aldığı bölgelerde yetişmektedir. En sık yetiştirilen ülkeler arasında ise Tropik Amerika, Doğu ve Batı Afrika, Hindistan, Seylan, Java Adası, Sumatra, Filipinler ve Endonezya yer almaktadır. Ekvatorun 15 derece kuzey ve güney bölgelerinde, deniz seviyesinden 450 metre yukarıda yetiştirilen kapokların, en kaliteli ürünü verdiği de bilinmektedir.

Kapok Lifi Nasıl Elde Edilir?

kapok; kapok yastık; kapok elyafı; kapok lifi

Kapok ağacı, meyve zamanı geldiğinde üzerinde yer alan pembe veya beyaz çiçeklerini yarasalar yardımı ile tozlaştırır. Ardından bu çiçekler, koza biçiminde iri meyvelere dönüşür. Bu meyvelerin içerisinde ise çok sayıda tüylü tohum bulunmaktadır. Söz konusu bu tüyler, meyvelerden ayrıştırılarak kapok lifleri elde edilir. Ayrıştırma esnasında ise;

  • Meyveler, sopalar ile kırılarak açılır.
  • Dökülen tohumlar ayrı bir sepete konularak karıştırılır.
  • Hızla karıştırılan tohumlar, aldıkları darbe sayesinde liflerini döker.

Böylece lifler, elde edilmiş olur. Liflerin meyvelerden ayrılma sürecinde ayrıca makinelerden de yardım alınabilmektedir. Toplanan lifler, kullanılmak üzere fabrikalara götürülür ve biz tüketiciler ile elyaf olarak buluşur. Peki, kapok lifleri neden tercih ediliyor dersiniz? Gel bir de bu lifin sahip olduğu özelliklere bakalım.

Bunu da okumak isteyebilirsiniz; “Bambu Yastık Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Kapok Lifinin Özellikleri Nelerdir?

kapok; kapok yastık; kapok elyafı; kapok lifi

Kapok lifinden elde edilen elyafın daha önce de yastık ve yorgan ürün gruplarında sıklıkla kullanıldığından bahsetmiştik. Onu, uyku grubu ürünlerinde bu denli özel yapan özellikleri ise şöyledir:

  • Suda batmayan bir lif olması onu aynı zamanda nem tutmayan bir elyaf yapar. Bu durum, kapok lifinden üretilen ürünlerin yıkama sonrasında hızlı kuruması anlamına da gelmektedir.
  • Pamuktan daha hafif olması nedeniyle yatak ve yastık yapımında tercih edilir.
  • Kapok elyafının gözenekli bir yapıya sahip olması, ısı yalıtımı sağlaması anlamına gelir. Bu nedenle uyku grubu ürünlerinde ideal kullanım sunan ve rahat bir uyku uyumayı destekleyen bir lif çeşidi olarak görülür.
  • Böcek ve bakterilere karşı dayanıklı bir elyaftır. Bu özelliği kapok elyafını, antialerjik yapar. Özellikle de alerjisi olanlar için kapok elyafından üretilen yastık ve yorganların tercih edilmesi önerilir.

Gördüğün gibi kapok elyafından elde edilen uyku grubu ürünleri, bu özellikleri nedeniyle oldukça kullanışlı. Kapok elyafının bilinen diğer özellikleri ise şunlardır:

  • Kapok lifinden elde edilen elyaf, suda kolay kolay batmayan bir elyaf çeşididir. Bu nedenle can simitlerinin içerisinde kapok dolgu maddeleri tercih edilmektedir.
  • Ayrıca kapok lifleri çok iyi bir ses yalıtımı da barındırmaktadır. Böylece hafifliği ve ses izolatörü sağlaması nedeniyle uçaklarda bu özelliklerinden yararlanılmaktadır. Pilot kıyafetlerinin yapımında da bu elyafın kullanıldığı bilinmektedir.

Kapok Yastıklarımız ile Tanışmış mıydınız?

kapok; kapok yastık; kapok elyafı; kapok lifi

Duka Grup Tekstil olarak yastık gruplarımız içerisinde kapok ürünlere de yer veriyoruz. Bu sayede uyku keyfinizi daha da konforlu hale getiriyor ve uyku deneyiminizi iyileştiriyoruz. Duka Grup ayrıcalığı ile sahip olabileceğiniz kapok yastık çeşitlerimizin özelliklerine bakacak olursak;

  • Kılıflarımız %100 pamuktan oluşurken, iç dolgu malzemelerimiz ise %50 pamuk + %50 kapoktan meydana gelmektedir.
  • %100 bitkisel ürünlerdir. Ayrıca en doğal ve en hafif dolgu malzemesine sahip yastık çeşitlerimizdendir.
  • Anti-bakteriyel ve anti-mikrobik özelliğe sahiptir. Bu sayede kelebek, akar ve mikroorganizmalar barındırmamaktadır.
  • Doğal olarak hipojeniktir. Elyaf yastıklarda olduğu gibi üzerinde toz akarlarını barındırmaz.
  • Yıkama sonrası hızlı kuruma özelliğine sahiptir. Bu nedenle son derece kullanışlıdır.

Siz de Duka Grup farkı ile insan ve doğa dostu bu yastık çeşidimize sahip olmak için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz. Aklınızdaki tüm sorular ve fiyat bilgisi için ekip arkadaşlarımız sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.