Geçmişten Gelen Bir Gelenek: Kanaviçe Havlu
Son yıllarda değeri yeniden anlaşılan kanaviçe havlu, bir dönemin vazgeçilmez çeyizlik ürünlerinden biri. Öyle ki pek çoğumuzun anneanne çeyizinde hatta belki annelerimizin çeyizlerinde bile rastlamışlığımız vardır bu örnek havlu çeşidine. Boş etamin havlu üzerine işlenerek oluşturulan ve farklı desenleriyle sunulan kanaviçeler, bugün halen daha genç kızların sevdiği çeyizlik ürünler arasında yer alıyor. Hal böyleyken biz de bu yazımızda kanaviçenin tarihine bir inelim istedik. “Kanaviçe nedir ve nasıl işlenir?” tüm bilinmeyenleri açıklıyoruz.
Kanaviçenin Tarihine Yolculuk
Kanaviçe işleme sanatının tarihine baktığımızda net bir zaman diliminden bahsetmek ne yazık ki mümkün değil. Ancak araştırmacılar, Hitit, Mısır, Mezopotamya, Asur, İran, Yunan ve Anadolu uygarlıklarında izine rastlandığını söylüyor. Bu da bizlere tarihinin çok eskilere dayandığı bilgisini sunuyor.
Avrupa’daki ilk örneklerine baktığımızda dini semboller ile çiçek ve hayvan motiflerini açıkça görebiliyoruz. Kanaviçe işinin Anadolu’ya gelişinin ise Avrupa’dan daha geç olduğu biliniyor. 19.yüzyılda örneklerine rastlanan kanaviçe, bizim kültürümüzde önceleri yastık işi olarak kullanılmış. 20.yüzyılda ise havlularda kullanılmaya başlayarak günümüze değin gelmiş. Böylece bugünün çeyizlerinin bile vazgeçilmez parçalarından biri halini almış.
Kanaviçe Nasıl İşlenir?
Kanaviçe işi yapabilmeniz için öncelikle etamin havlu çeşidine ihtiyacınız var. Bu havlunun sıradan havlulardan farkı, seyrek dokunan kare delikli bir kumaşa sahip olması. Zaten havlunun işlenmesini de bu delikler kolaylaştırıyor. İngilizce’de “cross stitch” yani “çapraz işleme” olarak bilinen bu işleme türü, ipin kare deliklerden çapraz şekilde geçirilerek desenlerin oluşturulmasıyla tamamlanıyor. Böylece boş etamin havlu üzerine dokunan işler, kanaviçe işi olarak adlandırılıyor.
Bu iş için ihtiyacınız olan diğer ürünler ise kanaviçe ipi ve kanaviçe iğnesi. Çünkü adından da anlaşılacağı üzere her iğne ve iplik bu işleme için uygun değil. Ayrıca arzuya göre kasnak olarak adlandırılan ve kumaşı germeye yarayan çemberlerden de faydalanabilirsiniz. İğne, iplik ve işlemelik havlunuz elinizdeyse, artık işleme yapmaya hazırsınız demektir.
Bunu da okumak isteyebilirsiniz; Havlu Seçimine Dair Tüyolar
İşlemelik Kanaviçe Desenlerini Nereden Bulabilirsiniz?
Bunun için elinizin altında sınırsız bir kaynak mevcut. Neden mi bahsediyoruz? İnternetten elbette ki. Hoşunuza gidebilecek birbirinden farklı renk, desen ve motifleri hobi sitelerinden kolaylıkla bulabilir, örnek yapım videolarına dahi ulaşabilirsiniz. Ayrıca söz konusu işlemeler için tuhafiyelerden edinebileceğiniz çeşitli dergiler de mevcut. Desen örneklerinin detaylı resimler ile yer aldığı kanaviçe işlerini, bu dergilerden de kolaylıkla öğrenebilir ve evde kendiniz uygulayabilirsiniz.
Kanaviçe Hakkında Püf Noktaları
Öncelikle bu işin sanılanın aksine oldukça kolay bir uygulama olduğunu söyleyelim. Ancak yine de özellikle yeni başlayanlar için belirtmemiz gereken bazı püf noktalar söz konusu. Bunları inceleyecek olursak;
- İlk olarak iri delikli kumaşlar ile başlayın. Böylece başlangıç için çok daha kolay ve hızlı ilerlemiş olacak ve elinizi alıştıracaksınız.
- Tek renk iplikle desenler oluşturun. Devamlı iplik değiştirerek ilerlemek başlangıçta işinizi zorlaştırabilir ve sizi kanaviçe işinden soğutabilir.
- Modellerin kopyalarını elinize alın. Bu sayede işlerken çok daha kolay ilerlediğinizi fark edeceksiniz.
- İşinizin, başlangıçta basit desenlerden oluşmasına özen gösterin. Unutmayın ki bu sadece başlangıç, elinizi alıştıracaksınız.
- İpinizi kısa tutarak çalışmaya özen gösterin. Uzun ip, birbirine karışan ip demektir bunu sakın unutmayın.
- Son olarak sabırlı olmaya özen gösterin. Neticede hiçbir şey başlangıçta mükemmel olacak diye bir şey yok.
En Güzel Desenli Havlular Duka Grup Tekstil’de
İşlemeli, nakışlı tüm havlu çeşitlerimizle sizlerin beğenisi için üretmeye devam ediyoruz. İşletmelerinize özel olarak hazırlanan tüm havlu çeşitlerimiz ve tamamen zevkinize yönelik olarak uyguladığımız farklı desen ve işlemeli ürünlerimiz için siz de hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.