Hamam mı Spa mı? Farkları Nedir?

Hamam mı Spa mı? Farkları Nedir?

Banyoda zaman geçirmeyi hangimiz sevmiyoruz ki? Hele bir de şöyle sıcak bir suyun altına girip, tüm haftanın yorgunluğunu üzerimizden atacağımız bir küvete sahipsek! Evimizde böylesi keyif yapacak bir banyomuz yoksa da hemfikir olduğumuz bir konu var ki o da suyun rahatlatıcı etkisi. Sanıyoruz ki bu yüzden tatil beldelerinin vazgeçilmez iki unsurunu spa ve hamam merkezleri oluşturuyor. Sahi hamam ve spa demişken siz hangisini tercih ediyorsunuz? Dahası bunların birbirlerinden farkları neler biliyor musunuz?

Cevabınızdan çok da emin değilseniz endişelenmeyin. Çünkü biz sizin için araştırdık. Yazımızın devamında her ikisi hakkında da detaylı bilgi sahibi olacak ve bundan sonra seçimlerinizi ihtiyacınız olan taraftan yana kullanabileceksiniz. Öyleyse hamam kültürü ile başlayalım.

Hamam Nedir?

sultan hamamı; osmanlı hamamı; spa hamam; aile hamamı; nordik resport spa; nordik spa wellness; spa masaj

Geçmişten gelen bir Türk geleneği olan hamam, kelime olarak “Arapça” kökenlidir. Sıcak ve soğuk suyun bulunduğu yıkanma alanı olarak açıklayabileceğimiz hamamlar, yıkanırken aynı zamanda vücuda tellak eşliğinde kese de yaptırabilen yerlerdir. Bu işlem içinse ortada büyükçe bir göbek taşı bulunmaktadır. Ortamın sıcaklığı ve buharın eşliğiyle vücuttan kirin atıldığı, kişinin tellak eşliğinde gerçekleştirdiği kese ve masaj ile de rahatladığı hamamlar, Türk kültürü ile özdeşleşmeyi başarmıştır. Ancak tarih, geleneğin Roma imparatorluğuna dayandığını söyler.

Hatta günümüz ilk hamamlarının örneklerine Atina’da rastlanmıştır ve milattan önce 5.yy.’da yapıldığı düşünülmektedir. Bizim hamam ile tanışmamız ise aslında 1584 yılında gerçekleşir. Dönemin padişahı 3. Murat’ın annesi, Mimar Sinan’a meşhur Çemberlitaş Hamamı’nı yaptırmış ve böylece ilk kamusal hamamımız faaliyete başlamıştır. O yıllardan bu yana Türk geleneğinin de vazgeçilmez bir parçası haline gelen hamamlar, Türk motiflerinin yer aldığı mimarisi, göbek taşı, yıkanma tası, peştamalı ve tellağıyla sık sık ziyaret edilen alanlardan biri haline gelmiştir. Geçmiş dönemlerde kayınvalidelerin, gelin adaylarını inceleyip karar verdiği bir yer olan hamamlar, günümüzdeyse gelin adaylarının bekarlığa veda eğlencesinin bir parçası olarak, bol müzik eşliğinde tercih edilmektedir.

Hamamda Ne Giyilir?

sultan hamamı; osmanlı hamamı; spa hamam; aile hamamı; nordik resport spa; nordik spa wellness; spa masaj

Yıkanma yeri olan hamamlara giderken mayo ve bikini gibi kıyafetler tercih edebilirsiniz. Bunlara ek olarak tesislerin, gelen kişilere geleneksel Türk havlu çeşidi olan peştamal, terlik, kese ve hatta sabun gibi hamamda lazım olabilecek temel ihtiyaçları da sunduğunu belirtelim. Ancak yine de kendi eşyalarınızı getirmek isterseniz o da mümkün. Yani karar sizin! Hamam kültürünü ve neden tercih edildiğini açıkladıysak, gelelim spa kültürüne.

Spa Nedir?

sultan hamamı; osmanlı hamamı; spa hamam; aile hamamı; nordik resport spa; nordik spa wellness; spa masaj

Suyla yapılan terapi anlamını taşıyan spanın kelime kökeni, Latinceden gelmektedir. Açılımı “Selus per aqua” olan bu kelimenin karşılığı ise “sudan gelen sağlık” olarak çevrilebilir. Son yıllarda oldukça popülerleşen spa merkezleri, günümüzün lüks ihtiyaçları arasında yer almaktadır. Bu merkezlerde kişilere, suyun yanında doğal taşlar ve aromatik yağlar eşliğinde masaj yapılmakta ve kişinin rahatlaması hedeflenmektedir. Bunun için alanında uzman masöz ya da masörler ile çalışılmaktadır.

Müşterilere, bu tesislerde gerçekleştirilen masajlar elbette ki belli bir amaca hizmet eder. Buna göre kişinin rahatlayıp stres atmasının yanı sıra; selülit tedavisi ve cilt bakımı gibi farklı türleri de içerisinde barındırır. Randevu esnasında kişiye ne tür bir masaj istediği sorulduktan sonra buna göre hazırlıklar yapılarak kişinin rahatlaması sağlanır. Tüm bunlara ek olarak spa merkezlerinde, sauna ve buhar banyosu gibi hizmetler de sunulabilmektedir.

Spada Ne Giyilir?

sultan hamamı; osmanlı hamamı; spa hamam; aile hamamı; nordik resport spa; nordik spa wellness; spa masaj

Spa merkezine giderken, vücudu sıkan ve kan dolaşımını etkileyen kıyafetlerin giyilmesi istenmemektedir. Unutmayın ki buraya masaj hizmeti alıp, rahatlamaya gidiyorsunuz. O nedenle masaj esnasında kişilerin genelde üstsüz olunması tercih edilir. Belirli bölgeler de havlu ile kapatılır. Bunlara ek olarak tesisler, tıpkı hamamlarda olduğu gibi peştamal ve terlik sunabilirler. Ayrıca duş hizmeti için ekstra havlu ve bornoz da sunulabilmektedir. Şimdi gelelim bu ikisi arasındaki farklara…

Hamam ve Spa’nın Farkları Nedir?

sultan hamamı; osmanlı hamamı; spa hamam; aile hamamı; nordik resport spa; nordik spa wellness; spa masaj

Bu iki kavramın neye karşılık geldiğinden kısaca bahsettik aslında ama yine de temel farklarını da ele alalım istiyoruz:

  • Spa, içerisinde sauna ve buhar banyosu gibi hizmetleri de barındıran bir kültürdür. Ancak temel mantığı, kişiyi rahatlatma, stresini azaltma, belli bölgeler için tedavi uygulama ve tüm bunları uygun masaj teknikleri ile gerçekleştirme üzerine kuruludur.
  • Hamam ise kişinin temizlenmesi üzerine kurulu bir kültürdür. Ortamın hem sıcak hem de buharlı olması, buhar banyosu ve sauna ihtiyaçlarını karşılayabilir. Ancak spa merkezlerinde yer alan masöz ya da masörler burada bulunmaz. Onun yerine tellak adı verilen kimseler ile vücuda kese ve masaj yapımı söz konusudur.
  • Spa merkezlerinde doğal taşlar ve aromatik yağlar ile masaj yapılır.
  • Hamamlarda, göbek taşında su ve sabun ile keselenme ve masaj adımları uygulanır.

Gördüğünüz gibi spa ve hamam birbirinden farklı iki kültüre karşılık gelen kavramlar. Ortak yönlerininse su ile temizlenme ve arınma olduğunu söyleyebiliriz. Ancak tekniklerinin birbirinden farklılık gösterdiği unutulmamalı.

İşletmeniz İçin En Özel Peştamal ve Havlu Çeşitleri İçin Bize Ulaşın!

Bu iki kavramın su ile arınmak dışında bir ortak yönü daha var ki o da müşterilere sunulan peştemal ve havlu bornoz çeşitleri. Müşterilerin işletmelerden son derece memnun ayrılmasını sağlamak adına sunulan bu havluların da kaliteli malzemelerden seçilmesi önem taşıyor.

Duka Grup Tekstil olarak, insan ve doğa dostu ürünlerimizi sizlere güvenle sunuyor ve işletmelerinize ulaştırıyoruz. Siz de işletmeniz için dilediğiniz renk, tarz ve modeldeki peştamal ve havlu çeşitleri için bize iletişim sayfamızdan ulaşabilir, aklınızdaki tüm sorular ve fiyat bilgisi için uzman ekibimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.