Alez Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Alez Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Yatak koruyucu olarak da bilinen alez nedir, ne işe yarar biliyor musunuz? Cevabı yazımızda!

Rahat bir uyku, sağlığımız için ne kadar önemli değil mi? Size “rahat bir uyku için ne yaparsınız?” diye sorsak, eminiz ki pek çoğunuz iyi bir yatak seçimi cevabını verecektir. Haksız da sayılmazsınız. Rahat bir uyku için ihtiyaca yönelik yatak seçimi oldukça önemli. Ancak en az yatak seçimi kadar önemli bir şey var ki o da yatağın hijyenik koşullarında kullanılıyor olması. Bunun için antibakteriyal özelliğe sahip yatakların yanı sıra tercih edebileceğiniz başka bir yöntem daha var: Alezler.

Yatak koruyucu olarak da adlandırılan alezler hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda açıklıyoruz. Öyleyse gelin, “alez ne işe yarar?” ve “alez nasıl yıkanır?” gibi pek çok sorunun cevabına birlikte bakalım.

  1. Alez/Yatak Koruyucu Nedir?

Alez, yatağın direkt üzerine serilen ve yatak üzerinde sağlam durması için tıpkı çarşaflarda olduğu gibi lastik aracılığı ile tutturulan bir koruyucudur. Sıvı geçirmez ve kapitoneli alez çarşaf seçeneklerine ek olarak; yün, pamuk ve elyaf silikon alez çarşaf çeşitlerinden de bahsetmek mümkündür. Son yıllarda önemi anlaşılan alezler, evlerde ve otellerde daha sık tercih edilmeye başlanmıştır.

  1. Alez Ne İçin Kullanılır, Ne İşe Yarar?

Yatak koruyucu olarak da adlandırılan alezler hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda açıklıyoruz. Öyleyse gelin, “alez ne işe yarar?” ve “alez nasıl yıkanır?” gibi pek çok sorunun cevabına birlikte bakalım.

Alez yatak koruyucularının pek çok kullanım amacı olduğunu söyleyebiliriz. En sık tercih edilme nedenleri ise şöyle;

  • Alezler, yatak temizliği için önemlidir. Yatağın çabuk kirlenmesini önleyerek, toz akarlarına, kir ve bakterilere karşı koruma sağlar. Bu sayede yatağın ömrünü uzatır.
  • Alezler, aynı zamanda sert yataklar üzerinde konfor sağlama amacıyla da kullanılır. Uyku pedleri gibi dolgun ve yumuşak çeşitleri, özellikle rahat bir uyku için tercih edilmektedir.
  • Terletmeyen alez olarak da bilinen sıvı geçirmez alezler, vücut terine ve her türlü sıvıya karşı korumalıdır. Çocuk ve bebek yataklarının dışında tek kişilik ve çift kişilik yetişkin yataklarında da tercih edilmektedir.
  • Alezler, yatakta oluşabilecek kötü kokulara karşı da etkilidir. Özellikle sıvı geçirmez alez türleri, tere bağlı oluşabilecek kötü kokuların önüne geçer.
  1. Alez Kullanılmalı mı?

Yukarıda saydığımız tüm bu özellikleri düşünürsek, alez kullanımının gerekli olduğunu söyleyebiliriz. Yatağınızı tüm kirlere karşı koruyarak çok daha uzun ömürlü olmasını sağlayan alezler, aynı zamanda uyku konforunuzu iyileştirerek rahat bir uykuya zemin hazırlar. Bu nedenle siz siz olun, alez kullanmaktan vazgeçmeyin.

Bunu da okumak isteyebilirsiniz; “Konforlu Uykunun Sırrı

  1. Alez Terletir mi?

Yatak koruyucu olarak da adlandırılan alezler hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda açıklıyoruz. Öyleyse gelin, “alez ne işe yarar?” ve “alez nasıl yıkanır?” gibi pek çok sorunun cevabına birlikte bakalım.

Daha önce de bahsettiğimiz üzere, alez kumaşı farklı kullanım alanlarına göre değişiklik gösterebiliyor. Yünden üretilen alezler, sıklıkla kış mevsiminde tercih edilirken; pamuklu alezler ise hava akışı sağlamaları ile öne çıkıyor. Bu durumda “alez terletir mi?” sorusuna şöyle cevap vermek istiyoruz:

Yün alezler, vücudu sıcak tutmak için tasarlanmıştır. Bu nedenle yaz mevsiminde kullanılması, terlemeye neden olabilmektedir. Ancak pamuklu alezler, yapıları gereği hava akışı sağladıkları için teri vücuttan uzaklaştırma eğilimi göstermektedirler. Diğer taraftan silikon elyaf alez olarak bilinen çeşitler ise her mevsim kullanıma uygunluklarıyla bilinirler. Yaz-kış ısı balansını optimum seviyede tutan bu alez modelleri, uyku esnasında ortalama bir denge yakalarlar. Dolayısıyla alezlerin faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için, mevsime ve ihtiyaca göre seçim yapmak önemlidir.

  1. Sıvı/Su Geçirmez Alez Ne işe Yarar?

Hazır ter demişken, sıvı geçirmez alezlerin işlevlerini bir kez daha hatırlatalım istiyoruz. Alez modellerini sıralarken değindiğimiz gibi sıvı geçirmez alezler, yatağın ter, idrar ve tüm sıvılara karşı korunmasını sağlayan bir alez çeşididir. Bu alezlerin diğerlerinden farkı, iç dolgusunun %100 poliüretan maddeden üretilmesidir. Zaten sıvıların alt tabakaya işlemesini önleyen asıl etken de bu maddedir. Çocuklu ailelerin sıklıkla tercih ettiği bu model, idrar kaçırma problemleri için oldukça kullanışlı bulunmaktadır.

Öte yandan bu alez çeşidi, hastanelerdeki yataklarda da kullanılmaktadır. Tıbbi ilaçlar ya da kan gibi kirlere karşı koruma sağlayan su geçirmez alezlerin, buradaki kullanımının ayrıca zorunlu olduğunu da söyleyelim.

  1. Alez Nasıl Yıkanır?

Son olarak alezler hakkında en sık merak edilen bu soruyu da sizler için yanıtlayalım istedik. Kullandığınız modele göre farklılık gösteren alezlerin üzerinde muhakkak bir yıkama talimatı bulunmaktadır. En doğru yıkama şeklinin bu talimatlarda yazılı olduğunu vurgulamak isteriz. Diğer taraftan, alezlerin çamaşır makinelerinde veya elde yıkanabildiğini de eklemek istiyoruz. Ayrıca hijyenik bir kullanım için alezlerinizi her ay muhakkak yıkamanızı öneriyoruz.

Duka Grup Tekstil olarak, doğa dostu ve organik hammadde ile ürettiğimiz uyku grubu ürünlerimiz ile yanınızdayız. Alez fiyatları ve tüm alez modelleri için siz de hemen bizimle iletişime geçin, sağlığınız için en iyisini tasarladığımız ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olun!