Peştamalın 9 Farklı Kullanımı

Peştamalın 9 Farklı Kullanımı

Türk havlusu denilince akla ilk gelen tabii ki peştamallar oluyor. Halk dilinde “peştemal” olarak adlandırılan bu havlu çeşidi aslında bir Osmanlı geleneği. Peştamalların bugünkü ünü ise ülke sınırlarını aşmış durumda. Öyle ki turistlerin en büyük gözdesi haline gelen peştamallar, hediye olarak en sık tercih edilen, sorulan ve merak edilen ürünler arasında. Son yıllarda ise peştamal, havlu olarak kullanımının yanı sıra farklı kullanım biçimleriyle de trend olmaya başladı. Biz de sizin için tüm bu kullanım yerlerini araştırdık. Evinizde mutlaka peştamallara yer vermeniz gereken bu kullanımlara göz atmadan evvel gelin, önce peştamal havluları yakından tanıyalım.

Peştemal Nedir?

fouto; peştemal; peştamal; pestemal; buldan peştemal; peştemal kullanım yerleri

Hamamlarda kullanıldığını gördüğümüz peştamal, belden aşağısını örtmek için kullanılan bir giysidir. Ayrıca Osmanlı döneminde, zanaatı öğrenip ustalığa terfi edenlerin giydikleri bir kıyafet olarak da bilinir. Daha çok hamamlarda karşımıza çıkan peştamallar, günümüz Doğu Karadeniz kadınlarının ise geleneksel baş örtüleri arasında yer almaktadır. Genelde koyu ve mat renkleri evli kadınlar arasında tercih edilirken, bekar kadınlar için daha açık renk ve canlı tonların tercih edildiği bilinmektedir.

Peştamal, inceliği ve hafifliğinin yanı sıra suyu hızla emebilen yapısı sayesinde yaz aylarında sıklıkla tercih edilen havlu çeşitleri arasında yer almaktadır. Fonksiyonel kullanımı ve geleneksel çizgili desenleri sayesinde her yıl plaj modasına da yön vermeyi başaran ender parçalardan biridir. Şimdi gelin, peştamalların kullanım alanlarına birlikte bakalım.

Peştamal Kullanım Yerleri

Peştamalı tercih edebileceğiniz 9 farklı kullanım şekli;

  1. Banyoda Kullanım

Peştamalların bilinen en önemli özelliği havlu olarak kullanılabilmesidir. Bu nedenle peştamal bornoz ya da peşkir olarak da bilinen el havlusu şeklinde kullanımları mevcuttur. İnce, yumuşak ve suyu hızlı emen yapıları sayesinde özellikle de yaz aylarında mükemmel bir kullanım sağlar. Bu arada ürünün, banyo perdesi olarak da tercih edilebileceğini, banyolara şık ve bohem bir tarz kattığını da eklemeden geçmeyelim.

  1. Mutfakta Kullanım

fouto; peştemal; peştamal; pestemal; buldan peştemal; peştemal kullanım yerleri

Hızlı emiciliği ve kullanışlı yapısı sayesinde banyoda olduğu kadar mutfakta da peştamallar tercih edilebilir. Üstelik fırın kapakları veya kapı kollarına asılmış halleriyle mutfağınıza şıklık katacağından emin olabilirsiniz.

  1. Plajda Kullanım

fouto; peştemal; peştamal; pestemal; buldan peştemal; peştemal kullanım yerleri

Daha evvel peştamalların plaj modasına yön verdiğini söylemiştik. Plajda mayo veya bikini üzerine pareo gibi kullanılabilen peştamal, aynı zamanda plaj havlusu olarak da kullanılabiliyor. Üstelik ince olmaları nedeni ile çantada fazla yer kaplamayan peştamal, suyu hızlı emmesiyle de deniz veya havuz sonrası kurulanmayı kolaylaştırıyor.

  1. Yoga Matı

Peştamalların, yoga esnasında mat olarak kullanılabildiğini biliyor muydun? Bunu muhtemelen daha önce duymamıştın. Ancak peştamal, bu kullanımıyla da gönülleri epey fethediyor. Klasik havlulara göre daha kalın bir dokuma ile üretilmesi, onu harika bir mat haline getiriyor.

  1. Piknik Örtüsü

fouto; peştemal; peştamal; pestemal; buldan peştemal; peştemal kullanım yerleri

Peştamallar, piknikte de yanınızda! Çeşit çeşit, renk renk, desen desen sahip olabileceğiniz peştamallar, farklı boyut seçenekleriyle piknik yaparken harika bir yer örtüsü olacak ve sizi dokusuyla asla rahatsız etmeyecek!

  1. Masa Örtüsü

fouto; peştemal; peştamal; pestemal; buldan peştemal; peştemal kullanım yerleri

Ev dekorasyonunda kullanımına şahit olduğumuz peştamallar, mükemmel bir masa örtüsü olabilir. Farklı renk ve desendeki bu masa örtülerini, ayrıca yaz aylarında bahçenizde kullandığınız masanızın üzerine sererek de güzel bir görüntü elde edebilirsiniz. Dilerseniz, birkaç parça birden alıp, masanızda runner olarak da kullanabilirsiniz. Seçim sizin.

  1. Koltuk Şalı

Kış aylarında koltuk şallarının ne kadar hoş bir görüntüye sahip olduğunu söylememize gerek yok sanıyoruz. İşte koltuk şalı seçiminde de peştamallardan yararlanabileceğinizi söyleyelim. Özellikle çizgili desenler, düz renkteki koltuklarınıza hareket katacak ve ev ortamınızı bir anda değiştirecektir. Bizden söylemesi!

  1. Yatak Üzeri Runner

Yatak örtünüzün üzerine runner şeklinde sereceğiniz peştamallar, bir anda odanıza farklı bir hava katabilir. Bizce denemeye değer.

  1. Vestiyer Üzerinde Kullanım

Evinizin girişindeki vestiyere konumlandıracağınız bir peştamal havlu işinize oldukça yarayabilir. Bilhassa da yağmurlu bir gün sonrası eve girer girmez hemen kendinizi kurulama ihtiyacı hissedebilirsiniz. Tam da bu zamanlarda peştamal imdadınıza yetişecektir. Ha bir de asılı durduğu vestiyerde son derece şık bir görünüm sunacağını da eklemeyi unutmayalım.

Gördüğünüz gibi peştamalların birden fazla kullanım alanı mevcut ve son derece kullanışlılar. Siz de onların bu fonksiyonel yapılarından faydalanarak hem kendiniz hem de evinizin dekorasyonu için bu peştamal havlu türlerinden faydalanabilirsiniz. En iyi peştamal havluları, en iyi fiyat garantisi ile satın almak içinse iletişim sayfamızdan bize ulaşmayı unutmayın.

Duka Grup Tekstil, insan ve doğa dostu ürünleriyle daima yanınızda!